Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Žalioji arbata ir jos nauda organizmui

Žaliosios arbatos istorija ir kilmė

Žaliosios arbatos istorija prasidėjo senovės Kinijoje, kur ji buvo naudojama kaip vaistinis augalas. Pasak legendų, arbatos atradimas priskiriamas imperatoriui Shen Nong, gyvenusiam apie 2737 m. pr. Kr., kuris atsitiktinai atrado arbatą, kai į jo karšto vandens puodelį įkrito laukinių arbatmedžių lapai. Iš pradžių žalioji arbata buvo brangi prekė, prieinama tik elitui, tačiau laikui bėgant ji tapo prieinama plačiajai visuomenei.

Nuo Tang dinastijos laikų (618-907 m.) žalioji arbata tapo nacionaliniu Kinijos gėrimu, o jos kultūra išplito į kaimynines šalis – Japoniją, Korėją ir Vietnamą. Kiekviena šalis sukūrė savo unikalias arbatos gėrimo ceremonijas ir tradicijas. Europiečiai su žaliąja arbata susipažino tik XVII amžiuje, kai prekybininkai iš Olandijos ir Portugalijos pradėjo importuoti šį gėrimą.

Žaliosios arbatos rūšys

Žalioji arbata yra viena iš šešių pagrindinių arbatos rūšių (šalia juodosios, baltosios, geltonosios, ulongo ir pu-erh), kurios visos gaminamos iš to paties augalo – Camellia sinensis. Skirtumas tarp šių arbatos rūšių slypi perdirbimo būduose. Žaliosios arbatos lapai nėra fermentuojami, todėl išlaiko daugiau natūralių komponentų nei, pavyzdžiui, juodoji arbata.

Pagrindinės žaliosios arbatos rūšys:

  1. Kinijos žalioji arbata:
    • Longjing (Drakono šulinys) – viena prestižiškiausių kinų arbatų, pasižyminti švelniai saldžiu skoniu ir kaštono natomis
    • Biluochun – subtilaus vaisių aromato arbata
    • Gunpowder – stipresnio skonio arbata, kurios lapeliai susukti į mažus rutuliukus
  2. Japonijos žalioji arbata:
    • Sencha – populiariausia Japonijos arbata su šviežiu, žolės aromatu
    • Gyokuro – aukščiausios kokybės arbata, auginama pavėsyje, pasižyminti saldžiu skoniu
    • Matcha – miltelių pavidalo arbata, naudojama tradicinėje arbatos ceremonijoje ir šiuolaikinėje kulinarijoje
  3. Kitos regioninės rūšys:
    • Darjeeling žalioji – auginama Indijos Darjeeling regione
    • Korejos žalioji arbata (Nokcha)
    • Vietnamo žalioji arbata

Žaliosios arbatos sudėtis

Žaliosios arbatos išskirtinumą lemia jos turtinga biocheminė sudėtis. Joje gausu bioaktyvių junginių, kurie daro teigiamą poveikį žmogaus organizmui:

Polifenoliai

Polifenoliai sudaro 30-40% arbatos sausosios masės. Pagrindiniai polifenoliai žaliojoje arbatoje yra katechinai:

  • Epigalokatechino galatas (EGCG) – galingiausias antioksidantas
  • Epigalokatechinas (EGC)
  • Epikatechino galatas (ECG)
  • Epikatechinas (EC)

EGCG yra labiausiai tyrinėtas ir laikomas svarbiausiu žaliosios arbatos komponentu dėl jo stiprių antioksidacinių savybių.

Kofeinas ir kiti alkaloidai

Žaliojoje arbatoje yra nuo 2% iki 4% kofeino (vadinamo „teinu”, kai kalbama apie arbatą), kuris veikia kaip stimuliatorius. Tačiau, priešingai nei kava, žaliojoje arbatoje kofeinas veikia švelniau ir ilgiau dėl L-teanino sinerginio poveikio.

Kiti alkaloidai:

  • Teofilinas
  • Teobrominas
  • Teaninas

Aminorūgštys

Žaliojoje arbatoje yra apie 19 aminorūgščių, iš kurių svarbiausia yra L-teaninas – unikali aminorūgštis, randama beveik išimtinai arbatos augaluose. L-teaninas sukelia atsipalaidavimo jausmą nesukeliant mieguistumo.

Vitaminai ir mineralai

  • Vitaminai: C, B komplekso vitaminai (B1, B2, B3), K, E
  • Mineralai: kalis, magnis, kalcis, cinkas, selenas, varis, manganas, fluoras

Kiti junginiai

  • Chlorofilas
  • Eteriniai aliejai
  • Saponinai
  • Angliavandeniai
  • Skaidulos

Žaliosios arbatos nauda sveikatai

Antioksidacinis poveikis

Žaliosios arbatos katechinai, ypač EGCG, yra galingi antioksidantai, kurie:

  • Neutralizuoja laisvuosius radikalus
  • Apsaugo ląsteles nuo oksidacinio streso
  • Sulėtina senėjimo procesus
  • Mažina lėtinių ligų riziką

Tyrimai rodo, kad žaliosios arbatos antioksidacinis potencialas yra 25-100 kartų stipresnis nei vitaminų C ir E.

Poveikis širdies ir kraujagyslių sistemai

Reguliarus žaliosios arbatos vartojimas gali:

  • Sumažinti bendrojo cholesterolio ir „blogojo” LDL cholesterolio kiekį
  • Padidinti „gerojo” HDL cholesterolio kiekį
  • Sumažinti kraujospūdį
  • Pagerinti kraujagyslių funkcijas ir elastingumą
  • Sumažinti trombų susidarymo riziką
  • Sumažinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką

Meta-analizės, apžvelgiančios daugybę tyrimų, patvirtina, kad žmonės, reguliariai geriantys 3-5 puodelius žaliosios arbatos per dieną, turi apie 20% mažesnę širdies priepuolio ir insulto riziką.

Poveikis medžiagų apykaitai ir svorio kontrolei

Žalioji arbata gali padėti kontroliuoti svorį šiais būdais:

  • Pagreitina medžiagų apykaitą (dėl kofeino ir katechinų sinerginio poveikio)
  • Skatina termogenezę (šilumos gamybą organizme)
  • Padidina riebalų oksidaciją
  • Reguliuoja gliukozės kiekį kraujyje
  • Mažina apetitą

Tyrimai rodo, kad žaliosios arbatos ekstraktas gali padidinti energijos suvartojimą iki 4-5%, o riebalų oksidaciją iki 10-17%. Nors šie poveikiai nėra dramatiški, jie gali prisidėti prie ilgalaikės svorio kontrolės strategijos.

Poveikis smegenų funkcijai

Žaliosios arbatos sudėtyje esantys kofeinas ir L-teaninas sinergiškai veikia smegenų funkciją:

  • Kofeinas blokuoja inhibicinį neurotransmiterį adenoziną, didindamas neuronų aktyvumą
  • L-teaninas padidina GABA (raminančio neurotransmiterio) kiekį, sukeldamas atsipalaidavimą be mieguistumo
  • Kartu jie pagerina budrumą, dėmesį, atmintį ir bendrą kognityvinę funkciją

Ilgalaikiai tyrimai taip pat rodo, kad reguliarus žaliosios arbatos vartojimas gali:

  • Sulėtinti pažinimo funkcijų silpnėjimą senstant
  • Sumažinti Alzheimerio ir Parkinsono ligų riziką

Poveikis imuninei sistemai

Žalioji arbata stiprina imuninę sistemą keliais būdais:

  • Katechinai turi antimikrobinį poveikį prieš daugelį bakterijų ir virusų
  • EGCG gali tiesiogiai neutralizuoti kai kuriuos virusus
  • Polifenoliai reguliuoja imuninių ląstelių funkcijas
  • Antioksidantai mažina uždegimą, kuris gali pažeisti imuninę sistemą

Klinikiniai tyrimai parodė, kad žmonės, reguliariai geriantys žaliąją arbatą, rečiau serga peršalimo ligomis ir gripu.

Vėžio prevencija

Nors žalioji arbata nėra stebuklingas vaistas nuo vėžio, daugybė tyrimų rodo, kad ji gali turėti apsauginį poveikį:

  • Antioksidantai saugo DNR nuo pažeidimų, kurie gali sukelti vėžines mutacijas
  • Katechinai gali slopinti vėžinių ląstelių augimą ir skatinti jų žūtį (apoptozę)
  • Polifenoliai gali slopinti angiogenezę (naujų kraujagyslių formavimąsi), kuri reikalinga naviko augimui

Epidemiologiniai tyrimai rodo, kad reguliarus žaliosios arbatos vartojimas gali sumažinti įvairių vėžio formų riziką, įskaitant krūties, prostatos, storosios žarnos, plaučių ir odos vėžį.

Poveikis burnos sveikatai

Žaliosios arbatos nauda burnos sveikatai:

  • Katechinai naikina burnos bakterijas, kurios sukelia dantų ėduonį ir blogą burnos kvapą
  • Mažina periodonto ligų riziką
  • Sumažina burnos vėžio riziką
  • Arbatoje esantis fluoras stiprina dantų emalį

Poveikis odos sveikatai

Žalioji arbata gali pagerinti odos būklę:

  • Antioksidantai apsaugo odą nuo UV spindulių pažeidimų
  • Mažina raukšlių formavimąsi ir odos senėjimo požymius
  • Mažina uždegimą, naudinga sergant odos ligomis (egzema, psoriaze)
  • Reguliuoja odos riebalų gamybą, gali būti naudinga sergant akne

Poveikis virškinimo sistemai

  • Skatina gerųjų žarnyno bakterijų augimą
  • Turi priešuždegiminį poveikį, naudingas sergant uždegiminėmis žarnyno ligomis
  • Gali padėti apsaugoti kepenis nuo pažeidimų

Poveikis kaulų sveikatai

Ilgalaikiai tyrimai rodo, kad reguliarus žaliosios arbatos vartojimas gali:

  • Padidinti kaulų mineralinį tankį
  • Sumažinti osteoporozės riziką
  • Sulėtinti kaulų irimo procesus

Poveikis cukrinio diabeto prevencijai ir kontrolei

Žalioji arbata gali padėti:

  • Gerinti jautrumą insulinui
  • Reguliuoti gliukozės kiekį kraujyje
  • Sumažinti 2 tipo diabeto riziką

Meta-analizės rodo, kad žmonės, geriantys 3-4 puodelius žaliosios arbatos per dieną, turi apie 20% mažesnę riziką susirgti 2 tipo diabetu.

Žaliosios arbatos vartojimas

Optimalus kiekis

Daugelis tyrimų, rodančių teigiamą žaliosios arbatos poveikį sveikatai, remiasi vartojimu:

  • 3-5 puodeliai per dieną
  • Vienas puodelis paprastai yra 240 ml
  • Tai atitinka maždaug 2-3 gramus sausų arbatos lapelių puodeliui

Paruošimo būdai

Tinkamas žaliosios arbatos paruošimas padeda išgauti daugiausia naudingų medžiagų ir optimalų skonį:

  1. Vandens temperatūra: 70-85°C (ne verdantis vanduo, nes jis gali sunaikinti kai kuriuos naudingus junginius ir sukelti kartumą)
  2. Užplikymo laikas: 1-3 minutės (priklausomai nuo arbatos rūšies ir pageidaujamo stiprumo)
  3. Arbatos kiekis: paprastai 1 arbatinis šaukštelis (apie 2 g) 240 ml vandens

Skirtingoms arbatos rūšims gali būti taikomi skirtingi paruošimo metodai:

  • Sencha: 70-75°C, 1-2 minutės
  • Gyokuro: 50-60°C, 2-3 minutės
  • Matcha: užpilama 70-80°C vandeniu ir plakama specialiu bambuko šluoteliu
  • Kinijos žaliosios arbatos: 75-85°C, 2-3 minutės

Žaliosios arbatos ekstraktai ir papildai

Be tradicinio arbatos gėrimo, žaliosios arbatos naudingos medžiagos gali būti vartojamos ir kitomis formomis:

  1. Kapsulės ir tabletės: koncentruoti žaliosios arbatos ekstraktai, dažnai standartizuoti pagal EGCG kiekį
  2. Matcha milteliai: visas sumaltas arbatos lapelis, turintis daugiau naudingų medžiagų nei įprasta arbata
  3. Tinktūros: skystas koncentruotas ekstraktas
  4. Kosmetikos produktai: kremai, serumai, kaukės su žaliosios arbatos ekstraktu

Žaliosios arbatos vartojimo laikas

Optimalus žaliosios arbatos vartojimo laikas:

  • Rytas ir dienos vidurys – geriausias laikas stimuliuojančiam poveikiui
  • 30-60 minučių po valgio – padeda virškinimui
  • Vengtina vartoti prieš miegą dėl kofeino kiekio (nebent vartojama bekofeininė arbata)
  • Nevartotina tuščiu skrandžiu – gali sudirginti skrandį

Atsargumo priemonės ir šalutinis poveikis

Nors žalioji arbata yra saugi daugumai žmonių, verta atkreipti dėmesį į galimas rizikas:

Kofeino poveikis

Vienoje puodelyje žaliosios arbatos yra apie 30-50 mg kofeino (palyginti su 80-120 mg kavoje). Perdozavus kofeino, gali pasireikšti:

  • Nerimas, dirglumas
  • Nemiga
  • Galvos skausmas
  • Padidėjęs širdies ritmas ir kraujospūdis
  • Virškinimo sutrikimai

Sąveika su vaistais

Žalioji arbata gali sąveikauti su kai kuriais vaistais:

  • Kraują skystinantys vaistai (pvz., varfarinas)
  • Stimuliatoriai
  • Kai kurie vėžio gydymo vaistai
  • Beta adrenoblokatoriai
  • Litis

Geležies absorbcija

Arbatoje esantys taninai gali sumažinti geležies absorbciją iš augalinių šaltinių. Žmonėms, turintiems geležies trūkumą, rekomenduojama gerti arbatą tarp valgių, o ne valgant.

Nėštumas ir žindymas

Nėščioms ir žindančioms moterims rekomenduojama apriboti kofeino kiekį iki 200 mg per dieną (maždaug 4-5 puodeliai žaliosios arbatos).

Inkstų ir kepenų problemos

Labai koncentruoti žaliosios arbatos ekstraktai (papildai) retais atvejais gali sukelti kepenų problemų. Žmonėms, turintiems kepenų ar inkstų ligų, rekomenduojama pasikonsultuoti su gydytoju prieš pradedant vartoti arbatos ekstraktus.

Moksliniai tyrimai ir įrodymai

Per pastaruosius kelis dešimtmečius atlikta tūkstančiai tyrimų, nagrinėjančių žaliosios arbatos poveikį sveikatai. Dauguma jų rodo teigiamą poveikį, tačiau svarbu pažymėti, kad:

  1. Daug tyrimų atlikta laboratorijose (in vitro) arba su gyvūnais, todėl jų rezultatai ne visada tiesiogiai pritaikomi žmonėms.
  2. Epidemiologiniai tyrimai dažnai rodo koreliaciją, bet ne būtinai priežastinį ryšį.
  3. Genetiniai, mitybos ir gyvenimo būdo skirtumai gali turėti įtakos žaliosios arbatos poveikiui.

Nepaisant to, įrodymai, patvirtinantys žaliosios arbatos naudą, yra pakankamai stiprūs, kad daugelis sveikatos organizacijų pripažįsta jos potencialą kaip sveikos mitybos dalį.

Žaliosios arbatos įtraukimas į kasdienį gyvenimą

Praktiniai patarimai

  1. Pradėkite palaipsniui: Jei nesate įpratę prie kofeino, pradėkite nuo vieno puodelio per dieną ir palaipsniui didinkite kiekį.
  2. Eksperimentuokite su skoniais: Išbandykite skirtingas žaliosios arbatos rūšis, kad rastumėte jums patinkančias.
  3. Dekofeininuota arbata: Jei jautrūs kofeinui, rinkitės dekofeininuotą žaliąją arbatą, kuri išsaugo daugumą naudingų savybių.
  4. Arbatos kokteiliai: Derinkite žaliąją arbatą su vaisiais, žolelėmis ar prieskoniais (pvz., citrina, imbieru, mėta) naujiems skoniams atrasti.

Kulinarinis panaudojimas

Žalioji arbata, ypač matcha, gali būti naudojama kulinarijoje:

  • Saldumynams (pyragams, sausainiams, ledams)
  • Smoothie kokteiliams
  • Marinuojant mėsą
  • Ryžių patiekalams
  • Sriuboms

Išvados

Žalioji arbata, turinti turtingą istorinį palikimą ir kultūrinę reikšmę, šiandien pripažįstama kaip vienas sveikiausių gėrimų pasaulyje. Jos unikalus antioksidantų, aminorūgščių, vitaminų ir mineralų derinys teikia daugybę naudos žmogaus organizmui: nuo širdies ir kraujagyslių sistemos apsaugos iki pažintinių funkcijų gerinimo, nuo imuninės sistemos stiprinimo iki vėžio prevencijos.

Reguliarus žaliosios arbatos vartojimas, kartu su subalansuota mityba ir sveiku gyvenimo būdu, gali reikšmingai prisidėti prie bendros sveikatos ir gerovės. Tačiau, kaip ir su daugeliu dalykų, svarbiausia yra saikas ir balansas.

Nors mokslinis žaliosios arbatos tyrimas tęsiasi ir toliau atskleidžiami nauji jos naudingų savybių aspektai, jau dabar galime teigti, kad šis senovinis gėrimas užsitarnavo savo vietą šiuolaikinėje sveikos gyvensenos praktikoje. Taigi, sekantį kartą, kai užpliksite puodelį žaliosios arbatos, žinokite, kad jį geriant ne tik mėgaujatės subtiliu skoniu, bet ir prisidedate prie savo sveikatos puoselėjimo.

Bibliografija

  1. Cabrera, C., Artacho, R., & Giménez, R. (2006). Beneficial effects of green tea—a review. Journal of the American College of Nutrition, 25(2), 79-99.
  2. Chacko, S. M., Thambi, P. T., Kuttan, R., & Nishigaki, I. (2010). Beneficial effects of green tea: a literature review. Chinese medicine, 5(1), 13.
  3. Suzuki, Y., Miyoshi, N., & Isemura, M. (2012). Health-promoting effects of green tea. Proceedings of the Japan Academy, Series B, 88(3), 88-101.
  4. Khan, N., & Mukhtar, H. (2013). Tea and health: studies in humans. Current pharmaceutical design, 19(34), 6141-6147.
  5. Kuriyama, S. (2008). The relation between green tea consumption and cardiovascular disease as evidenced by epidemiological studies. The Journal of nutrition, 138(8), 1548S-1553S.
  6. Hursel, R., Viechtbauer, W., & Westerterp-Plantenga, M. S. (2009). The effects of green tea on weight loss and weight maintenance: a meta-analysis. International journal of obesity, 33(9), 956-961.
  7. Mancini, E., Beglinger, C., Drewe, J., Zanchi, D., Lang, U. E., & Borgwardt, S. (2017). Green tea effects on cognition, mood and human brain function: A systematic review. Phytomedicine, 34, 26-37.
  8. Reygaert, W. C. (2018). Green tea catechins: Their use in treating and preventing infectious diseases. BioMed research international, 2018.
  9. Yang, C. S., Wang, X., Lu, G., & Picinich, S. C. (2009). Cancer prevention by tea: animal studies, molecular mechanisms and human relevance. Nature Reviews Cancer, 9(6), 429-439.
  10. Narotzki, B., Reznick, A. Z., Aizenbud, D., & Levy, Y. (2012). Green tea: a promising natural product in oral health. Archives of oral biology, 57(5), 429-435.
31

Ar šis straipsnis Jums patiko?

Spustelėkite žvaigždutę, kad įvertintumėte!

Vidutinis įvertinimas 0 / 5. Balsų skaičius: 0

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Ši svetainė naudoja slapukus, kad pasiūlytų jums geresnę naršymo patirtį. Naršydami šioje svetainėje sutinkate su mūsų slapukų naudojimu.